Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Αντιλήψεις περί Μουσικής

Η μουσική είναι πάντα ένας τρόπος έκφρασης, έκφρασης της ηρεμίας, του θυμού, της χαράς, της ανησυχίας μας κτλ. Κάθε μέρα ψάχνουμε τραγούδια που να μας εκφράζουν, που να μπορούμε να αποδώσουμε πάνω τους την ψυχή μας.
Άλλες φορές βάζουμε το MP3 να παίζει και απλός ακούμε, χωρίς να επιλέγουμε εμείς το τι θέλουμε να ακούσουμε συγκεκριμένα, αφήνοντας το να καθοδηγήσει την διάθεση μας.

Όμως εγώ ρωτάω, γιατί να πρέπει να εκφραζόμαστε μέσα από άλλους; Γιατί να πρέπει να ψάχνουμε στο youtube ή στα CD μας για να βρούμε αυτό που μας ταιριάζει απόλυτα, με τον κίνδυνο να μην το βρούμε τελικά. Όταν το αναλογιστείς ακούγεται χαζό έτσι; Και έτσι φτάνουμε στην χρησιμότητα του να ξέρεις να παίζεις ένα μουσικό όργανο.

Μέσα του μπορείς να εκφραστείς απόλυτα, μετατρέποντας τις συγχορδίες, προσθέτοντας ή αφαιρώντας νότες, αλλάζοντας τον ρυθμό και την ταχύτητα, προσαρμόζοντας το τελικό αποτέλεσμα σε αυτό που σου ταιριάζει, είτε παίζεις κιθάρα, μπάσο, βιολί, drums, πιάνο κτλ.
Άλλωστε στην αρχαιότητα η μουσική ήταν ένα από τα πρώτα και τα τελευταία μαθήματα, και από τα πιο σημαντικά (βλ. πχ. "Η μουσική εξημερώνει" Πολύβιος)

Αρκετοί νομίζουν πως την μία μέρα αρχίζεις να παίζεις και την άλλη μπορείς να κάνεις αυτοσχεδιασμούς. Η αλήθεια είναι πως χρειάζεται αρκετή εξάσκηση, να μάθεις το όργανο, ώσπου να φτάσει να είναι μια προέκταση σου, να μην φαίνεται ξένο πάνω σου, και το παίξιμο σου να είναι ρευστό. Δύσκολο ε; Εγώ θα έλεγα πως όχι, άμα το αγαπάς θα σου βγει πολύ εύκολα.

[Ένα πράγμα που ο κύριος μου λέει πάντα, "όση περισσότερη ώρα κρατάς την κιθάρα τόσο γρηγορότερα θα μάθεις, για παράδειγμα όταν κάτσεις να δεις μισή ώρα τηλεόραση, πάρ' την μαζί σου και απλός βάρα τις χορδές ή τα δάχτυλα σου πάνω της, χωρίς να παίζεις τίποτα συγκεκριμένο", χαζό θα έλεγε κανείς, αλλά πραγματικά έχει δίκιο]

Κατά την γνώμη μου, η μουσική στην Ελλάδα αργοπεθαίνει. Και θα φέρω ένα απλό παράδειγμα, όταν στην Βουλγαρία και στα Σκόπια είχαν ειδικότητα σε όλα τα μουσικά όργανα, στην Ελλάδα υπήρχε ειδικότητα μόνο σε κλασική κιθάρα και κλασικό πιάνο (και αυτές οι χώρες θεωρούνταν υπανάπτυξη). Και φτάνω και στην μουσική εκπαίδευση που δεχόμαστε από τα σχολεία, όπου είναι πραγματικά ελεεινή Έχει φτάσει να θεωρείται δευτερεύον μάθημα, και όποιος/α μουσικός αποφασίσει πως θέλει να κάνει κανονικό μάθημα μουσικής όλοι οι μαθητές τον/την κράζουν για αυτό και στο τέλος όταν θα βάλει ανάλογους βαθμούς όλοι οι γονείς επίσης θα τον/την κράζουν, λέγοντας "άμα δεν πάρει στην μουσική μεγάλο βαθμό που θα πάρει;"

Έτσι ελπίζω, μόνο ελπίζω.

Υ.Γ:Δεν θέλω να το παίξω μάγκας κι έτσι, γιατί στο κάτω κάτω κι εγώ παλιότερα ούτε θα μπορούσα να διανοηθώ κάτι τέτοιο περί μουσικής, και ούτε έχω σκοπό να "τα ρίξω" σε όσα παιδιά "δεν ξέρουν μουσική". Γράφοντας το κείμενο είχα σκοπό να πληροφορήσω και να κεντρίσω το ενδιαφέρον, ελπίζω να το κατάφερα.

10 σχόλια:

 1. Δανάη, γι αυτό πολλές φορές ζηλεύω τους μουσικούς και κατηγορώ τον εαυτό μου που δεν ασχολήθηκα παραπάνω με την μουσική (πάντα μου λέγανε πως έχω πολύ καλή φωνή και έπρεπε κάτι να κάνω). Έχουν τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Στην δικιά μου περίπτωση όμως δε με ενοχλεί ιδιαίτερα γιατί βρήκα τρόπο να εκφράζομαι από εικόνες και κείμενα. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι έκφρασης και για αυτούς που δεν έχουν το ταλέντο ή αρκετό ενδιαφέρον για να ασχοληθούν.
  Σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου. Καλό απόγευμα και καλή χρονιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ποοοοοοοοοολύ σωστή.
  παίζω εδώ και 2 χρόνια κιθάρα και έτσι έχουν αλλάξει όλες οι αντιλήψεις μου περί μουσικής.
  μακάρι να γινόταν σωστά το μάθημα της μουσικής στα σχολεία μας :/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @Βάσια, ξέρεις, ποτέ δεν είναι αργά ;) Με το να "επιδυκνύω" την μουσική ως ένα τρόπο έκφρασης, δεν αποκλείω όλους τους υπόλοιπους. Οι εικόνες και τα κείμενα, είναι σίγουρα μια πολύ αποτελεσματική διέξοδος (ειδικά αφού "το έχεις")

  @Βικτώρια, χέρομαι που ασχολήσαι^^ Ναι, μακάρι να γινόταν πιο σωστά η μουσική στα σχολεία...

  Ευχαριστώ και τις δύο σας :D, να έχετε όμορφο 2011, 2012, 2013 κτλ :P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. :O ναι μπορώ να παραδεχτώ ότι είμαι άσχετος απο μουσική!! Θα ήθελα να μάθω να παίζω κάποιο μουσικό όργανο αλλά εδώ που μένω δεν έχω τις ευκαιρίες!! Αλλά στο μέλλον θα προσπαθήσω, όπως είπες ποτέ δεν είναι αργά!!
  Θαυμάζω πολύ τους ανθρώπους που ξέρουν απο μουσική!
  Οσο για την μουσική στην ελλάδα, χμμ έχω να κάνω μάθημα μουσικής από την 6η Δημοτικου! Αυτό τα λέει ολα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. :O ναι μπορώ να παραδεχτώ ότι είμαι άσχετος απο μουσική!! Θα ήθελα να μάθω να παίζω κάποιο μουσικό όργανο αλλά εδώ που μένω δεν έχω τις ευκαιρίες!! Αλλά στο μέλλον θα προσπαθήσω, όπως είπες ποτέ δεν είναι αργά!!
  Θαυμάζω πολύ τους ανθρώπους που ξέρουν απο μουσική!
  Οσο για την μουσική στην ελλάδα, χμμ έχω να κάνω μάθημα μουσικής από την 6η Δημοτικου! Αυτό τα λέει ολα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @Σάκη, καταλαβαίνω πως "δεν έχεις ευκαιρίες" γιατί μένεις σε χωριό και το να ξεκινούσες κάποιο μουσικό όργανο θα ήταν ακόμη ένα δρομολόγιο προς Βέροια ή Νάουσα, πραγματικά είναι κρίμα :S Αλλά πιστεύω πως θα σου παρουσιαστούν ευκαιρίες στο μέλλον!
  Νταξ', για την μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα μίλησα και πριν, είναι πραγματικά λυπητερό που δεν υπάρχει καν καθηγήτρια στο σχολείο σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. σκεφτείτε μόνο πως για να περάσει κανείς στην μουσικολογία δίνει δύο ειδικά μαθήματα, αρμονία και dictee, τα οποία δεν διδάσκονται στο σχολείο, ως επιλογής.
  ...είναι που η μουσική αρέσει στον "καλό κόσμο" (όπως και το θέατρο, αλλά αυτό άλλη ιστορία) και ιδού η θέση που της δίνουν στην εκπαίδευση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σωστή! Πραγματικά η εκπαίδευση είναι ελεινή! Σε όλα τα χρόνια που πάω σχολείο μόνο μία καθηγήτρια μας δίδαξε ΜΟΥΣΙΚΗ, και μετά την βρίζαν όλοι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. absolutely...καιρός να μάθω κιθάρα όσο ποίο γρήγορα μπορώ... (:

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Do you need free YouTube Views?
  Did you know you can get these ON AUTO-PILOT AND ABSOLUTELY FREE by using Like 4 Like?

  ΑπάντησηΔιαγραφή