Πέμπτη, 8 Μαΐου 2014

ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

 
Ο σύγχρονος άνθρωπος γεννιέται ελεγχόμενα, ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές· μεγαλώνει ελεγχόμενα ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές· ζει ελεγχόμενα ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές και πεθαίνει ελεγχόμενα, ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές.
    Στο δημοτικό μαθαίνει το σωστό και το λάθος, μαθαίνει να λέει ευχαριστώ και παρακαλώ και μαθαίνει να σέβεται τους μεγαλυτέρους του. Αργότερα στο γυμνάσιο μαθαίνει την αξία του διαβάσματος, μαθαίνει το δίκιο και το άδικο και μαθαίνει να σέβεται τους συνομιλίκους του. Τέλος, στο λύκειο μαθαίνει την αξία της γνώσης, την αξία της επιλογής και ανακαλύπτει πως και οι άλλοι σέβονται τον ίδιο.
    Και έτσι λοιπόν κυρίες και κύριοι(!), στα δεκαοκτώ του χρόνια, τελειώνοντας περήφανα το λύκειο βγαίνει ένας διαμορφωμένος χαρακτήρας, ένας άξιος πολίτης και ένα άτομο με δικιά του βούληση. Αυτός ο άνθρωπος διακατέχεται από μια μπερδεμένη αντίληψη του σωστού και του λάθους, της ευγένειας και κυρίως του σεβασμού. Δεν μπορεί να ξεχωρίσει το δίκιο από το άδικο ή όταν έχει την ικανότητα, τον εμποδίζει η ομιχλώδης αντίληψη του σωστού και του λάθους. Ακόμη είναι υπέρμαχος της ελευθερίας, μα βρίσκει μια περίεργη ευχαρίστηση στον έλεγχο των άλλων.
    Μα κάπου εδώ είναι που αρχίζουν τα δύσκολα για τον σύγχρονο άνθρωπο. Είναι πολίτης τώρα πια, πρέπει να ζήσει μια ζωή διαφορετική από αυτήν του μικρόκοσμου του τηλεκουτιού, αυτό θα το ανακαλύψει στην πορεία βέβαια. Πρέπει να ζήσει μια ζωή ως ελεύθερος πολίτης, ελεύθερος να ακούσει όποια από τις πάμπολλες φωνές επιθυμεί που του λένε τι πρέπει να κάνει. Με την εργασία θα συνεισφέρει στη συνέχιση της κληρονομιάς της ίδιας κοινωνίας που τον κάνει να έχει αυτοκτονικές τάσεις τα βράδια. Ενώ παράλληλα μέσα από όλες αυτές τις επαναλαμβανόμενες κλωνικές διαδικασίες κοινωνικοποίησης, θα έχει μάθει πως να μεταβιβάσει γνώσεις, αξίες και πιστεύω στους συνεχιστές του ένδοξου αυτού είδους Homo Sapiens, Άνθρωπος ο Σοφότερος!
     Επαναλαμβάνω, Άνθρωπος ο Σοφότερος! Γιατί στο τέλος της ημέρας, όταν ο σύγχρονος άνθρωπος βρεθεί αντιμέτωπος με την αρρωστημένη του σκέψη, έχει αυτήν την παρηγοριά, πως είναι ο Σοφότερος, πως έχει καταφέρει τόσα πολλά που θα καταφέρει να επιβιώσει άλλη μια νύχτα μαζί με τον μίζερο εαυτό του. Όλες αυτές οι σκέψεις βέβαια θα περάσουν τόσο αστραπιαία από το μυαλό του, ανάμεσα στις τόσες άλλες πολύ μεγαλύτερης σημασίας, που το πιο πιθανόν είναι να μην συνειδητοποιήσει καν τι σκέφτηκε. Θα ανοιγοκλείσει τα μάτια και μέσα σε αυτό το βλεφάρισμα θα χωρέσει όλη τη μιζέρια του κόσμου.
     Αυτός είναι λοιπόν ο σύγχρονος άνθρωπος κυρίες και κύριοι, ο Homo Sapiens σας, ο Άνθρωπος ο Σοφότερος, που τόσο σοφά επιλέγει να αγνοεί την μικρή, πολύ μικρή φωνούλα μέσα του, η μόνη από τόσες άλλες, που του λέει πως κάτι δεν πάει καλά. Που του λέει πως η κοινωνία που τον ανέθρεψε είναι πιο αρρωστημένη από τον ίδιο. Απολαύστε τον.

1 σχόλιο: